Sodelovanje z ZIFS - SIMPOZIJ ZA SVETOVNI DAN

Društvo za KVČB, 01.06.2023

Članek »SIMPOZIJ ZA SVETOVNI DAN« objavljen v spletnem časopisu za invalide št. 23/2023


V Društvu za KVČB smo letos prav na svetovni dan  - 19. maja pripravili jubilejni, 10. mednarodni simpozij za člane društva, zdravnike na primarni, sekundarni in terciarni ravni. Simpozij je potekal pod naslovom Novosti pri multidisciplinarni obravnavi oseb s KVČB. Letošnji simpozij je bil prvič izveden v hibridni obliki udeležilo pa se ga je okoli 230 slušateljev.


Na 10. simpoziju o KVČB je bilo predstavljeno kako pomemben je multidisciplinarno vodenje bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB), ki mora vključevati nego in podporo več zdravstvenih delavcev za obravnavo različnih medicinskih, psiholoških in socialnih vidikov bolezni. Multidisciplinarni team običajno vključuje gastroenterologe, medicinske sestre, dietetike, strokovnjake za duševno zdravje in po potrebi kirurge. Simpozij je obravnaval  tri sklope, in sicer KVČB in načrtovanje družine, novosti pri zdravljenju, prehrana in podpora osebam s KVČB. Dogodek smo organizirali v Modri dvorani Zdravniške zbornice.


Tudi letos bomo poleg tega v društvu pripravili obeležitev svetovnega dneva KVČB, Po simpoziju smo zaključili dan z osvetlitvijo ene izmed slovenskih znamenitosti v vijolično barvo. V dogovoru z Mestno občino Ljubljana je šla ta čast letos Tromostovju, ki se  je 19. maja 2023 vijolično obarval natanko ob 21.21 uri.  Vijolična je barva globalnega osveščanja o KVČB. O bolezni osvešča vijolična pentlja, ob svetovnem dnevu pa na pobudo nacionalnih društev v mestih po vsem svetu, med drugim tudi v Avstraliji in na Japonskem, že več let osvetlijo različne znamenitosti.

Slider Image
Slider Image