Udeležba ob mednarodnem dnevu invalidov

Društvo za KVČB, 01.12.2021

Vsako leto 3. decembra obeležujemo mednarodni dan invalidov. Na ta dan trije predsedniki Predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik vlade Janez Janša tradicionalno priredijo sprejem za predstavnike invalidskih organizacij.


Letošnji sprejem je bil 1.decembra v Kongresnem centru Brdo katerega sem se kot predsednica Društva za KVČB na povabilo tudi udeležila.


Slavnostni govor na slovesnosti je imel predsednik republike Borut Pahor, nagovorila pa sta nas tudi predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borut Sever in Mateja Toman, predsednica Sveta za invalide Republike Slovenije.


Slovesnost sta z glasbo popestrila dijaka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Brina Vukovič in Domen Gvozdanović.


Predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borut Sever je v svojem govoru strnil pregled stanja na področju uresničevanja človekovih pravic in življenja invalidov, kakor tudi zavez iz Konvencije združenih narodov o pravicah invalidov v Republiki Sloveniji. Največji zgodovinski dosežek letos je vpis slovenskega znakovnega jezika in jezika gluhoslepih v ustavo, sto let organiziranega delovanja slepih in slabovidnih, parašportniki pa so uspešno zastopali Slovenijo na paraolimpijskih igrah v Tokiu. Sprejete so bile tudi določene spremembe zakonodaje, ki so izboljšale vsakdan invalidov.


Mateja Toman, je med drugim dejala, da so bili na področju invalidskega varstva v zadnjih letih v Sloveniji doseženi pozitivni premiki, zlasti na področju spodbujanja socialnega vključevanja in neodvisnega življenja invalidov. Opozorila je na neustrezno urejen položaj Sveta, s čimer mu je onemogočeno, da bi lahko deloval kot neodvisen nadzorni organ za izvajanje konvencije.


Predsednik republike Borut Pahor je povedal, da je tradicionalno srečanje tudi priložnost za skupni premislek o možnostih za izboljšanje položaja invalidov. Med napredki je poudaril zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je pred sprejetjem v državnem zboru. Vsem invalidskim organizacijam se je zahvalil za naše delo, ki ga opravljamo na tem področju za slovenske invalide.

Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image