Delavnica za mlade bolnice z imunsko pogojenimi boleznimi v Zagrebu 8. 3. 2019

Društvo za KVČB, 08.03.2019

Preko sorodnih društev društva revmatikov in psoriatikov Slovenije in podjetja Medis smo se članice društva za KVČB udeležile izobraževalnega popoldneva v Zagrebu. Vesela sem, da je bil odziv na povabilo v našem društvu zelo dober in smo bile KVČB - jevke skupaj s partnerji naših članic zastopane z največjim številom. Tudi pri kronično vnetni črevesni bolezni je veliko vprašanj med mladimi o nosečnosti, planiranju nosečnosti ter drugih dilemah, ki se bolnicam ob tem porajajo.


Vse te teme so bile obravnavane na delavnici za mlade bolnice zbolele za imunološko pogojenimi vnetnimi boleznimi, ki je potekala v Zagrebu na Dan žena, organizatorji pa so bili združenje Remisija, Hrvaško društvo psoriatikov, Hrvaška liga proti revmatizmu, Društvo psoriatikov Slovenije in Društvo revmatikov Slovenije.


Vemo, da se velikokrat zgodi, da se začetek imunološko pogojene vnetne bolezni pogosto prekriva z vrhom rodnega obdobja pri ženski, zato je lahko nosečnost pri ženskah z imunsko pogojenimi boleznimi kamor sodi tudi KVČB velik izziv. Pri obolelih je lahko več razlogov za prelaganje nosečnosti. V prvi vrsti je velika težava, če bolezen ni v mirni fazi, strah, da bo otrok podedoval bolezen, daljši čas, ki je potreben za zanositev, povečano tveganje za predčasni porod…


Na navedena vprašanja so na delavnici bolnicam odgovarjali prof. dr. Jadranka Morović-Vergles, dr. med., z Zavoda za klinično imunologijo, alergologijo in revmatologijo Klinične bolnišnice Dubrava, Zagreb, doc. dr. sc. Frane Grubišić, dr. med., s Klinike za revmatologijo, fizikalno medicino in rehabilitacijo KBC Sestre usmiljenke, Zagreb, doc. dr. Tanja Premru-Sršen, dr. med., s Kliničnega oddelka za perinatologijo UKC Ljubljana, in prof. dr. Matija Tomšič, dr. med., s Kliničnega oddelka za revmatologijo Bolnice dr. Petra Držaja, Ljubljana.


Vsa predavanja so bila zelo strokovna in zanimiva na koncu so strokovnjaki izpostavili potrebo po pogovoru o načrtovanju družine z bolnico v rodni dobi in potrebo po prilagoditvi zdravljenja pred načrtovanjem nosečnosti. Prav tako so poudarili , da je treba zdravljenje pred nosečnostjo oziroma med njo ter med dojenjem določiti tako, da se prepreči ali nadzoruje aktivnost bolezni pri materi, nerojeni otrok pa naj se ne izpostavlja škodljivim učinkom. Odločitev o zdravljenju z zdravili med nosečnostjo naj bi temeljila na dogovoru med bolnico in zdravnikom internistom ginekologom in, če je treba tudi drugimi strokovnjaki.


Vsi skupaj smo se na strokovnem delu družili ob prijetni večerji in se pozno zvečer odpravili proti domu. V društvu za KVČB smo hvaležni za izobraževalno popoldne s poučno delavnico. 


Mateja SajeSlider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
+ 11