Tutorji portala zVEM

Društvo za KVČB, 09.12.2023

V ponedeljek 6.11.2023 sva se Vid Golič in Sara Medja udeležila izobraževanja za tutorje zVEM.


Različnim društvom (Društvo za zdravje srca in ožilja, Društvo za fibromialgijo, Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami, Slovensko društvo za celiakijo, Spominčica, Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo itd.), med drugim tudi našemu, je bilo omogočeno izobraziti naše člane, da postanejo tutorji zVEM.  • Najprej kaj sploh je portal zVEM?


Omogoča nam varen in hiter dostop do storitev eZdravja preko spleta. Storitve eZdravja so Centralni register podatkov o pacientu, eRecept ter eNaročanje. Za dostop do vseh storitev je potrebno imeti kvalificirano digitalno potrdilo, ki si ga uredimo na upravni enoti v kraju bivanja. Verjemite, ko ste si uredili digitalno potrdilo, je pred vami le še lažji del uporabe. Do portala eZVEM dostopamo preko naslednje povezave: https://zvem.ezdrav.si/portal/gost.  • Kaj vse lahko najdemo na portalu zVEM?


Verjetno vsi najbolje poznamo zVEM prav iz covid časov, preko katerega smo lahko dostopali do potrdil o cepljenju proti COVID-19 in seznama opravljenih testiranj (kot so PCR in hitri antigenski testi). Vendar pa to ni vse kar najdemo v portalu zVEM.


Najbolj je obiskan prav zaradi dostopnosti izvidov, kjer ni potrebno čakati na pošto, temveč v trenutku, ko zdravnik vnese podatke, lahko le te že najdemo v aplikaciji, ki nas o tem tudi obvesti.


Pod zavihkom recepti lahko najdemo vse vnešene recepte, ki smo jih že porabili, ali so nam jih na novo napisali. Prav tako izvemo, koliko smo jih že porabili ter do kdaj jih je potrebno porabiti. V primeru, da kliknemo na posamezno zdravilo nam prikaže, kako jemati zdravilo in sama navodila za njegovo uporabo.


V kartoteki najdemo podatke kot so:  • dokumentacija → kjer najdemo vse ambulantne, specialistične in mikrobiološke izvide, v primerih, ko jih je zdravnik vnesel v sistem

  • potrdila o zadržanosti → kjer so na enem mestu zbrana potrdila o bolniški odsotnosti

  • povzetki pacienta → kjer najdemo vse vnešene podatke o naših alergijah, akutnih in kroničnih boleznskih stanjih, cepljenja, kirurške posege, medicinski propomočki, invalidnost in drugi pomembni podatki povezani z našim zdravstvenim stanjem. Na tem mestu se nahajajo tudi osnovni podatki o pacientu, kot so njegovi osebni podatki in podatki o izbranem osebnem zdravniku. Tukaj najdemo tudi vse obrazce v zvezi s COVID-19.


V portalu zVEM lahko dostopamo tudi do napotnic, kjer lahko preverimo čakalne dobe glede na najbližjo lokacijo našega doma ali prvi možen termin in se naročimo na pregled, kar preko samega portala.  • Tutorja zVEM


Izobraževanje za tutorje zVEM je vodil gospod Danilo Kozoderc. Temu je kasneje sledil tudi strokovni izpit, ki sta ga uspešno opravila Vid Golič ter Sara Medja, ki je dosegla kar 100 % uspešnost. Obema udeležencema iskreno čestitamo! V ta namen sva se v soboto 9.12.2023 udeležila slavnostne podelitve certifikatov tutorjem zVEM v Radisson Blu Plaza Hotel, Ljubljana.


Vse skupaj je bilo v letošnjem letu izobraženih 40 tutorjev iz različniih društev. Seveda je bil projekt izveden prvič in pričakujemo v naslendjem letu nadgradnjo projekta. Namen je izobraziti 4.000 pacientov ter nuditi pomoč Ministrstvu za zdravje, Ministrstvu za digitalno preobrazbo in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje pri digitalizaciji in načrtovanju portala zVEM.


Izobraževanje je omogočilo Ministrstvo za zdravje skupaj z Zvezo organizacij pacientov Slovenije, katere generalni sekretar je gospod Gregor Cuzak. Zahvaljujemo se mu za angažiranost izvedbe takega projekta in se veselimo nadaljnega sodelovanja.


V našem društvu vedno znova poudarjamo, kako pomembno je, da je pacient opolnomočen. S pridobitvijo tutorjev zVEM smo naredili še en korak v pravo smer. V kolikor vas zanima več, se obrnite na svojega predsednika sekcije in dogovorili se bomo za predstavitev aplikacije ter praktični prikaz uporabe.


Sara Medja

Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
+ 1