Priporočila za otroke in mladostnike s KVČB v času epidemije koronavirusa COVID-

Otroška sekcija, 15.03.2020

Spoštovani starši, otroci in mladostniki!


V času epidemije koronavirusa COVID-19 je zelo pomembno, da se uspešno izognete morebitni okužbi.


Za otroke in mladostnike s KVČB veljajo še posebno skrbne preventivne mere, ki se sicer ne razlikujejo od splošno veljavnih preventivnih ukrepov za vse prebivalce naše države.


Držite se SPLOŠNIH PREVENTIVNIH UKREPOV:  • Izogibajte se stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vročina, kašelj, nahod).

  • Ne dotikajte se oči, nosu in ust.

  • Redno si umivajte roke z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %.

  • SVETUJEMO, DA OSTAJATE DOMA, v varnem zavetju svoje ožje družine (v kolikor bo vreme dopuščalo, bodite vsaj nekaj časa dnevno na svežem zraku, v naravi – kjer se ne zadržujejo drugi ljudje).

  • ODSVETUJEMO DRUŽENJE OTROK ALI MLADOSTNIKOV v SKUPINAH (v času epidemije uporabljajte družabna omrežja).

  • STROGO SE IZOGIBAJTE krajev, kjer se nahaja večje število ljudi(otroci in mladostniki naj ne hodijo v trgovine, lekarne, razne lokale, restavracije, gostinske lokale, naj se ne kopajo v bazenih…

  • STROGO ODSVETUJEMO POTOVANJA V TUJINO.

  • Za vse tiste, ki STE ŽE BILI (ALI BOSTE) V STIKU Z OKUŽENO OSEBO, svetujemo, da strogo upoštevate navodila vašega osebnega pediatra, ki ga pokličete po telefonu (V ZDRAVSTVENI DOM OBVEZNO NAJPREJ POKLIČITE in se dogovorite za termin in način obiska pri zdravniku, morda se boste o težavah lahko pogovorili po telefonu). Zavedajte se, da je obisk ambulant nevaren, ker se lahko v čakalnicah okužite ali pa obratno, vi lahko okužite druge osebe. V kolikor boste v stiku z okuženo osebo ali pa boste imeli znake obolenja dihal, bo vaš osebni pediater kontaktiral pediatričnega gastroenterologa. Sami ne ukinjajte zdravil, ki jih redno prejemate zaradi KVČB, ker bi to lahko ogrozilo vaše stanje.

  • Za vse, ki prejemate biološka zdravila in ste bili v stiku z okuženo osebo ali imate znake obolenja dihal, pokličite na gastroenterološki oddelek zaradi dogovora glede ustreznega termina infuzije biološkega zdravila.


Spremljajte priporočila o preprečevanju okužbe z virusom na spletni strani NIJZmag. Darja Urlep Žužej, dr. med.
strokovna vodja za otroke in mladostnike s KVČB

Spletna stran je v fazi prenove, tako da lahko pride do napake v delovanju. Hvala za razumevanje.