Srečanje mladih Evropske zveze za KVČB v Bruslju, 19. - 20. 7. 2019

Društvo za KVČB, 19.07.2019

V letošnjem letu je EYM potekal v prestolnici Belgije, Bruslju. Srečanje je potekalo 19. in 20. julija in se ga je udeležilo 21 mladih iz celotne Evrope, ki so članice EFCCE. Na dogodku sta se nam pridružila tudi dva člana EFCCE. Letošnja glavna tema pogovorov je bila tranzicija iz otroštva v odraslo dobo.


Vse skupaj se je pričelo odvijati v petek, 19.7.2019 s kosilom. Ker sem na tem dogodku bila prvič, sem ob kosilu spoznala tiste člane, ki so že prispeli in spoznala, da se bom z vsemi super ujela. Po kosilu smo začeli s predstavitvijo dela Evropske mladinske skupine. Ob tej priložnosti so pozvali tudi, da oddamo kandidature za volitve v skupnost mladih, ki so potekale naslednji dan. Sledile so predstavitve držav o njihovem delu v preteklem letu in njihovem delovanju znotraj mladinskih sekcij. Ta dan sem imela predstavitev tudi sama. Med predstavitvami je potekal krajši odmor, ob katerem smo se lahko še boljše spoznali in poklepetali. Kasneje so nas razdelili v 3 delovne skupine, kjer smo debatirali o poteku komunikacije, o komunikacijskih kanalih, kdo so naši viri informacij in komu želimo informacije podati. To nam bo omogočilo povečati udeležbo in širiti informacije o bolezni povsod (do sorodnikov, zdravnikov, delodajalcem, učiteljem, EFCCE, ipd.). Po končanem napornem popoldnevu, smo se odhiteli urediti in se vsi skupaj podali na večerjo v center mesta.


Naslednje jutro smo začeli s predavanjem pediatrinje gastroenterologinje o zdravstvenem prehodu iz otroštva v odraslo dobo. Zdravnica je podala nekaj konkretnih primerov, na kakšen način lahko omogočimo, da se posameznika opolnomoči ob izbiri zdravnika, do branja izvidov in spoznavanja bolezni. Po koncu predavanja smo se ponovno razdelili v štiri skupine in podajali svoje predloge na kakšen način bi omogočili lažji način prehoda. Po teh predstavitvah so sledile končne predstavitve držav in kasneje volitve. In po pol urnem premoru smo dobili nov odbor mladinske Evropske zveze. Kasneje je sledilo kosilo in presenečenje! Ogledali smo si Parlamentarium in kasneje do večerje še uživali v samem centru mesta. In ja, Bruselj je prav zares čudovit.


Za konec srečanja smo odšli na gala večerjo v Atomium in bilo je prekrasno. Na večerji smo prejeli potrdila o udeležbi, potekala pa je tudi razglasitev zmagovalcev Loekie nagrade za najboljšo predstavitev. In kdo je zmagal? SLOVENIJA! 


Barbara Korošec, delegatka EFCCA


Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
+ 2