Sodelovanje z ZIFS - GIBANJE JIM JE V VELIKO POMOČ

Društvo za KVČB, 24.02.2021

Članek »GIBANJE JIM JE V VELIKO POMOČ« objavljen v spletnem časopisu za invalide št. 9/2021


V današnji oddaji Odprta dlan na Radiu Zeleni val je bila gostja oddaje predsednica Društva KVČB – Kronično vnetne črevesne bolezni Mateja Saje. V 50. minutni oddaji je dala obilo informacij o kronično vnetnih črevesnih bolezni, kakor tudi o izvajanju posebnih socialnih programov, zlasti kar zadeva obdobje epidemije.


Pripravila je tudi tri zanimiva nagradna vprašanja, na katera se je javilo več poslušalcev, ki so na koncu pravilno odgovorili na vsa tri. Bilo je tudi nekaj klicev z vprašanji, zlasti kar zadeva zaprtje in tudi v tem primeru sta z avtorjem oddaje Borutom Pogačnikom odgovorila poslušalki, kolikor je pač ob taki priliki mogoče. To pa zato, ker je imela poslušalka tudi druge kombinirane težave, ki so se kazale zlasti tudi pri načinu govora, kar je mogoče posledica delne kapi ali kakšnih drugih kombiniranih motenj.


Gostja je povedala tudi, da ima društvo veliko članic in članov ter da sega bolezen vedno bolj tudi v prva leta človekovega razvoja, saj imajo najmlajšo članico, ki je stara dve leti. Sicer pa je članov že več kot 1.400, od katerih pa je tudi nekaj podpornih. 


V obdobju epidemije morajo svoje program izvajati na podlagi računalniških povezav, in kot je povedala gostja, jim to do zdaj še kar uspeva, upajo pa, da bo kmalu spet mogoče snidenje s članicami in člani, ki si ga vsi močno želijo.


Gostja je obširno govorila tudi o načinih zdravljenja pred 40. leti, ko je sama zbolela in dandanes, ko so na voljo biološka zdravila, ki imajo za razliko od kostikoroidov, veliko manj stranskih učinkov. Posebej je poudarila tudi nujnost gibanja, saj so si članice in člani društva zadali, da bodo veliko več storili tudi v tem pogledu kot pa so do sedaj. (kl)

Slider Image