Sodelovanje z ZIFS - AKCIJA NAJ JAVNO STRANIŠČE 2020 ZAKLJUČENA

Društvo za KVČB, 25.11.2020

Članek »AKCIJA NAJ JAVNO STRANIŠČE 2020 ZAKLJUČENA« objavljen v spletnem časopisu za invalide št. 56/2020


V petek, 20. novembra, je potekala sklepna prireditev izbora Naj javno stranišče 2020, zaradi epidemije COVID-19 preko aplikacije ZOOM. Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) je podelilo nagrade in priznanja za najbolj urejena javna stranišča v Sloveniji za leto 2020. Komisija društva je ugotovila, da imajo v MO Ljubljana najlepše urejena javna stranišča v kategoriji mestnih občin. V kategoriji ostalih občin pa si je prvo mesto prislužila Občina Krško. Tekom leta so člani komisije prevozili 3997 kilometrov in izvajali terensko ocenjevanje na 154 lokacijah javnih stranišč po vsej Sloveniji. Preverili so kakšno je stanje javnih stranišč v 11 mestnih občinah, 78 ostalih občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji.


Priznanje Naj javno stranišče za leto 2020:  • v kategoriji mestnih občin je prejela MO Ljubljana z doseženimi 4,67 točkami (od 5,00),

  • v kategoriji ostalih občin je prejela Občina Krško z doseženimi 4,84 točkami,

  • v kategoriji bencinskih servisov Bencinski servis Petrol Mlake, smer Italija z 4,32 točkami (od 5,00).


Letos je straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča leta 2020 med mestnimi občinami dobila Mestna občina Nova Gorica, saj je zbrala najmanj točk, in sicer 3,58. V kategoriji ostalih občin je straniščno


metlico za najslabše urejena javna stranišča 2020 ponovno dobila Občina Laško, z zbranimi 3,59 točkami.  Med bencinskimi servisi pa Bencinski servis Petrol Šentilj, smer Avstrija z doseženimi 2,64 točkami. Ostali rezultati so razvidni na spletni strani društva www.najjavnostranisce.kvcb.si . Komisija Društva za KVČB je tekom leta ocenjevala dostopnost, označenost dostopa, urejenost, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material.


Od leta 2016, ko je društvo dalo v uporabo mobilno aplikacijo »Najbližji WC« ima uporabnik s pomočjo aplikacije možnost najti najbližje odprto javno stranišče. Aplikacija je na voljo za operacijske sisteme Android in iOS in je brezplačna.

Slider Image