Generalna skupščina EFCCA – Varšava 26. - 27. 5. 2017

Društvo za KVČB, 26.05.2017

Za razliko od lanskega leta, ko je bila letna skupščina evropske zveze v Bruslju pod strogimi varnostnimi ukrepi po terorističnih napadih je bilo letošnje srečanje le nekoliko bolj sproščeno saj je potekalo v Varšavi, kjer prisotnosti vojske ni bilo čutiti.


Srečanje je bilo od 26. do 27. maja in je potekalo brez kakih posebnosti. Sprejeli smo lanskoletni zapisnik srečanja v Bruslju in seveda redna letna poročila. Med letom se ni dogajalo nič kaj razburljivega zato so bila poročila sprejeta brez zadržkov. Poslušali smo tudi poročilo o delu mladinske sekcije, ki pa je kot vedno zelo aktivna in je tudi poročilo sprejeto z odobravanjem. V predsedstvo je bila sprejeta nova članica iz Poljske ostali pa so bili potrjeni za še en mandat. Sedanja sestava predsedstva je naslednja: Ciara Drohan, sekretarka (Irska), Martin Kojinkov, predsednik (Bolgarija), Salvo Leone, podpredsednik (Italija), Marko Perović, blagajnik (Srbija), Magda Sajak (Poljska), Natassa Theodosiou (Ciper)in Fergal Troy (predsednik mladinske sekcije). Kot vsako leto smo si izmenjali številne izkušnje pri delu v nacionalnih združenjih. Veliko zanimivih novosti so prispevali tudi člani iz Izraela. Sprejeta je bila nova članica in sicer Estonija, predstavljeni pa sta bili dve kandidatki za članstvo in sicer Litva in Rusija. Zanimanje za članstvo v EFCCA je zelo veliko a za priključitev je potrebno izpolniti kar nekaj zahtev a najpomembnejša je ta, da je združenje, ki vstopa v zvezo združenje bolnikov. V nekaterih državah obstajajo namreč razne organizacije, ki jih vodijo razne interesne skupine od farmacevtov do zdravnikov.


Naslednji dan je potekal v obliki treh delavnic in sicer:  • poletni kampi za mlade.

  • aplikacije za iskanje in kartice za dostop do stranišč.

  • vpliv okoljskih dejavnikov na zdravje.


Udeležil sem se zadnje, ker se mi je zdela najbolj zanimiva saj ostali dve tematiki v našem društvu dobro poznamo. Večino govora je bilo o vplivu hrane na razvoj in potek bolezni. Strinjali smo se, da je na tem področju še veliko neznanega in da so potrebne študije, ki bodo vključevale tudi izkušnje bolnikov na tem področju. Zaključek delavnice je imel tudi konkreten sklep, da bi se lotili laičnega prevoda smernic ESPEN, ki bi bile namenjene bolnikom.


Za konec smo si seveda na hitro ogledali nekaj značilnosti Varšave v avtobusni različici in se peš sprehodili do restavracije, kjer so nam umetniško izobraženi člani poljskega društva pripravili operno poslastico.


Dušan Baraga in Mateja Saje 

Slider Image
Slider Image
Slider Image