Srečanje mladih Evropske zveze za KVČB v Reykjavík, 26. - 29. 7. 2018

Društvo za KVČB, 26.07.2018

Letošnji EYM nas je ponesel na skrajni severni del Evrope v 5 ur oddaljeno Islandijo. V Reykjaviku sva se mudili od 26.7.2018 do 29.7.2018. Prvi večer smo imeli neformalno večerjo, kjer smo se družili s starimi in novimi prijatelji. Dogodka se je udeležilo 29 delegatov iz 18 različnih držav, ki so članice EFCCE. Naslednjega jutra smo začeli s predstavitvijo dela Evropske mladinske skupine, ki šteje vodjo, štiri polnopravne člane in pet nadomestnih članov. Predstavljen je bil nov pilotni program EFCCA Akademija. Slednji se je  začel sredi junija in temelji na usposabljanju certificiranih bolnikov o javnemu nastopanju, komunikacijskih veščinah in drugih pomembnih temah kot so pacientove pravice, diskriminacija na delovnem mestu… Namen programa je opolnomočenje predstavnikov bolnikov z različnimi informacijami, ki bodo pomagale širiti zavedanje o KVČB.


Sledile so prve predstavitve držav o njihovem delu v preteklem letu in njihovemu delovanju znotraj KVČB skupine. Po kosilu smo imeli delavnico posvečeno duševnemu zdravju, ki je kot se je izkazalo zelo pomembna tema na katero se dostikrat pozabi. Ugotovili smo, da bi si želeli mnogo več pozornosti o dejanskem psihičnem stanju ko pridemo do gastroenterologa. Poudarili smo tudi to, da je normalno če kdaj nismo optimistični ali dobre volje, če nam nagaja kron ali ulcerozni kolitis. Dihalne vaje, meditacija in zavedanje samega sebe ter stanja v katerem smo, so ključnega pomena. Pomembno je, da se v današnjem času bolj posvetimo sebi - pa tudi če si vzamemo samo 5 minut na dan. Za športni dogodek so nam organizirali iskanje zaklada po centru Reykjavika.


V soboto smo nadaljevali s predstavitvami delovanja društev, kjer sva s Katjo po mojem mnenju naredili najbolj unikaten plakat. Sledile so delavnice, ki so bile osnovane na prehodu iz pediatrične obravnave v odraslo. Glavne ugotovitve so bile, da bi si želeli večje pomoči iz strani okolice. Poleg tega si želimo več napotkov, da bi si na prehodu počutili bolj samozavestne in pogumne. Za sprostitev so gostitelji dobro poskrbeli z izletom presenečenja v Blue Lagoon, ki je geotermalni prostor. Zvečer smo se vsi sproščeni dobili na gala večerji, kjer smo prejeli potrdila o udeležbi in razglasili nove zmagovalce Loekie nagrade za najboljšo predstavitev.


Alina Cirman in Katja Račič, delegatki EFCCA


Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image