Sodelovanje z ZIFS - SVETOVNI DAN KRONIČNE VNETNE ČREVESNE BOLEZNI

Društvo za KVČB, 27.05.2024

Članek »SVETOVNI DAN KRONIČNE VNETNE ČREVESNE BOLEZNI« objavljen v spletnem časopisu za invalide št. 17/2024


19. maja vsako leto obeležujemosvetovni dan kronične vnetne črevesne bolezni. Slogana letošnjega svetovnega dneva KVČB sta dva in sicer »KVČB ne pozna meja« in drugi slogan »Združeni za celostno oskrbo KVČB«.


V teh dveh sloganih sta združeni dve izjemno pomembni sporočili. Prvo sporočilo je da je KVČB globalno razširjena bolezen, s katero živi okoli 10 milijonov ljudi po vsem svetu, v Sloveniji je okoli 8000 obolelih. Drugo sporočilo je, da je KVČB kompleksna bolezen in zato osebe s KVČB potrebujemo celostno oskrbo, ki bo odgovorila na različne potrebe tako otrok, mladostnikov in odraslih oseb s to boleznijo. Celostna oskrba ostaja potreba, ki nam je v Sloveniji še ni uspelo popolnoma nasloviti. Upam, da nam bo tudi to v prihodnje s skupnimi močmi uspelo!


društvu za KVČB smo letos ob svetovnem dnevu pripravili niz dogodkov. Prvi je bil v soboto 18. maja s strokovnim srečanjem in aktivnostjo osveščanja javnosti o KVČB na področju Celja in Velenja. V ta namen smo pripravili posebno zloženko, ki smo jo delili med ljudi. Izvedli smo strokovno predavanje Katje Majes Pečovnik dipl. ustne higieničarke na temo Celostna obravnava KVČB: Povezava parodontalne bolezni in KVČB. Park Vista je letos zasijal v vijolični barvi, ki je globalna barva za osveščanje ob svetovnem dnevu KVČB. V več kot 50 državah na 5 kontinentih na ta dan znamenitosti zasijejo v tej barvi.


20. maja je Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen skupaj z gastroenterološkim oddelkom UKC Maribor pripravilo večji dogodekosveščanja s predstavitvenima stojnicama o delovanju društva v slovenskem prostoru in bolezni. Dogodek je potekal v UKC Maribor v avli Klinike za interno medicino in avli Klinike za kirurgijo kjer smo postavili predstavitvene stojnice društva s promocijskem materialom.


Letošnji svetovni dan KVČB smo sklenili z organizacijo okrogle mize v sredo, 22. maja, v tehnološkem centru Triglav Lab na Dunajski cesti 20 v Ljubljani, na temo Celostna obravnava KVČB: življenje s perianalno Crohnovo boleznijo – velik preizkus čustvene vzdržljivosti.


Posredujemo povezavo do posnetka celotnega dogodka: https://app.sli.do/event/v7pcdnn7RoR6g3BWF57eVV/live/questions


 

Slider Image
Slider Image