Strokovno srečanje »PRESENT AND FUTURE OF IBD CARE« v Beogradu 29. - 31. 3. 2019

Društvo za KVČB, 29.03.2019

V Beogradu je od 29. – 31. 3. 2019 potekalo strokovno srečanje – summit pod geslom »Preteklost in prihodnost v skrbi za KVČB«. Organizirano je bilo s strani farmacevtskega podjetja Takeda. Povabilu sem se kot predsednica društva za KVČB Slovenije odzvala. Na srečanju sem bila v dveh vlogah, predstavljala sem slovensko društvo za KVČB njegovo delovanje ter posebne socialne programe in projekte, ki jih izvajamo in v vlogi moderatorke med vsemi društvi oseb s KVČB držav, ki so bila na srečanju prisotna.


Prvič je bilo srečanje organizirano tako, da smo bili na enem mestu zdravniki specialisti gastroenetrologi,  KVČB sestre in osebe s KVČB in zaposleni v podjetju Takeda. Srečanja so se udeležili predstavniki Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore.


Srečanje je potekalo od petka do nedelje s strokovnimi predavanji in delavnicami. V nedeljo smo moderatorji vseh treh skupin zdravnikov, KVČB sester in oseb s KVČB povzeli zaključke, vtise in naše  želje.


Kot moderator obolelih sem na koncu predstavila zaključke predavanj in delavnic društev in oseb s KVČB. Pomembno je, da je skupni cilj vseh društev, ki združujejo osebe s KVČB, da se zavzemamo za pravice obolelih, in da se v prvi vrsti združujemo s ciljem kako izboljšati kvaliteto življenja obolelim. Vse aktivnosti društev morajo bazirati na potrebah obolelih. Poudarili smo, da se morajo zdravniki sestre in ostali zavedati, da KVČB ni samo bolezen prebavnega trakta ampak mnogo več in širše. Z vsemi težavami, ki jih KVČB prinaša ta močno vpliva na vsa področja našega življenja, tako na delovnem mestu, partnerstvu, socialnem življenju. Izredno pomembno je nudenje psihološke podpore osebam s KVČB.


Prioriteta društev mora biti, da stremimo za tem in imamo cilj prizadevati se, da smo oboleli partnerji pri zdravljenju in vodenju bolezni in pri odločitvah pri izbiri terapij zdravljenja. Na drugi strani pa se zavedamo, da moramo posledično osebe s KVČB biti poučene, ozaveščene, imeti moramo informacije in imeti moramo veliko znanja o bolezni in zdravljenju. Samo tako smo lahko partnerji pri odločanju. Tam kjer je potrebno se moramo vključiti tudi k spremembam zakonodaje.


Srečanje se mi je zdelo izredno koristno saj so vse tri strani tako zdravniki kot sestre in oboleli slišali kakšno so želje in pričakovanja vseh in kaj lahko skupaj naredimo za boljšo prihodnost s KVČB.  


Na koncu smo vsi udeleženi napravili simbolično fotografijo pri kateri smo združeni in povezani z vijolično pentljo v skupnem cilju - skrbi za KVČB. 


Mateja Saje


Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
+ 16