Jure Zagoranski

Moje ime je Jure Zagoranski. Star sem 12 let in obiskujem 7. razred devetletke na OŠ borcev za severno mejo. V prostem času igram kitaro, zgibam pa tudi papir (origami).

Moje težave so se začele že lansko poletje, ko sem opazil kri in sluz na blatu. En teden sem preživel v bolnici, kjer smo opravili veliko preiskav. Ugotovljeno je bilo, da je v blatu prisotna bakterija criptosporidium parvum, ki bi lahko bila vzrok za moje težave. Stanje se je počasi izboljšalo brez terapij.

Marca letos pa sem prebolel virozo, z visoko vročino. Po tem sta se kri in sluz spet pojavila. Dr. Lovšetova me je napotila na pregled v Rogaško Slatino, kjer mi je dr. Košutič opravil koloskopijo. S pregledom in odvzemom vzorcev je bilo ugotovljeno, da imam kronično vnetje sluznice debelega črevesa (colitis ulcerosa). Koloskopija je potekala brez težav in nisem čutil velikih bolečin, razen zbadanja ob prehodu kamere skozi ˝ovinke˝ v črevesu. Dr. Košutič me je napotil SBM na pediatrijo, kjer me je prevzela dr. Urlepova. Od takrat jemljem zdravila Salofalk, ki pa na žalost niso ustavila vnetja, zato od avgusta jemljem še zdravilo Aprednislon. Stanje se je izboljšalo, zato počasi zmanjšujemo dozo zdravila in upam, da mi ga v prihodnje ne bo potrebno jemati.

Malo sem žalosten, ker ne smem telovaditi, saj sem pred tem veliko kolesaril in igral nogomet s prijatelji. Upam, da bo kmalu boljše in bom lahko spet športno aktiven.

Maja sem se tudi včlanil v društvo za bolnike KVČB, kjer se pogovarjamo o bolezni, izkušnjah in pridobivamo informacije o pravilni prehrani in o pomoči bolnikom s KVČB. Upam, da bo društvo še naprej dobro delovalo in da bomo s skupnimi močmi poskušali izboljšati življenje bolnikov s KVČB.

Poleti sem obiskoval računalniški tečaj, kjer sem se naučil delati z Wordom, Excelom in Powerpointom. Izdelal sem tudi svojo spletno stran, kjer me lahko obiščete:www2.arnes.si/~jzagor4/.

September, 2005

Povezane vsebine