Matej Koren

Član društva Matej KOREN piše pesmice, zgodbe in stripe. Precej pesmic in zgodbic je tematsko povezanih z njegovo boleznijo – Crohnovo boleznijo. O bolezni je izdelal plakat, referat in zloženko. Svoje občutke o bolezni pa je predstavil v številnih pesmih in zgodbi z naslovom Moja zgodba.

Predstavljamo vam “Moja zgodba” in del referata o bolezni:

KAJ JE CROHNOVA BOLEZEN?

Crohnova bolezen ali strokovno Morbus Crohn je kronična vnetna bolezen, ki lahko prizadene katerikoli del prebavnega trakta od ust do zadnjika. Povzroča hude bolečine, vročino, drisko in izgubo telesne teže.

Najpogostejše mesto vnetja je končni del tankega črevesja, tam kjer tanko črevo prehaja v debelega. Črevesna stena se zaradi kroničnega vnetja močno zadebeli in naredijo se lahko globoke, prodirajoče razjede. Lahko napade tudi kolon, glavni del debelega črevesa, ter povzroči krvave driske.

Jaz jo imam na tankem črevesju. Pred operacijo mi je povzročala krčevite bolečine v trebuhu okoli popka, kronično slabo počutje zaradi izgube teka ter hujšanje.

Najhuje je, ko se hrana zatakne in ne more naprej ali pa se črevo zapre. Takrat ima bolnik hude bolečine. Če se črevo popolnoma zapre in postane neprehodno, je potrebna čimprejšna operacija sicer lahko črevo poči in pride do hudih zapletov.

Med operacijo so mi odstranili 36 cm zelo zoženega tankega črevesa, slepo črevo in slepič.

Crohnova bolezen lahko vpliva:

  • na oči (slab vid, meglen vid)
  • sklepe (otekline, osteoporoza – mehke kosti)
  • in kar je najhuje, zaradi bolezni lahko tekočina zalije srce

ZNAKI CROHNOVE BOLEZNI:

  • driske
  • kri v blatu
  • utrujenost
  • slabokrvnost
  • hujšanje
  • bolečine v trebuhu (zvijanje, zbadanje), ki jih povzoči vnetje

ZDRAVILA:

Za zdravljenje CROHNOVE bolezni poznam veliko zdravil. Npr.: BUSCOPAN (tega sem uporabljal takrat, ko so bile bolečine neznosne), IMURAN, PENTASA, SALOFALK, BUDENOFALK (ti dve zdravili je razvil Dr. Falk) in APREDNISLON, to je kortikosteroid, njegovi stranski učinki pa so, da ne rasteš in da se ti mehčajo kosti. Ker imam mehke kosti, pijem šumeče tablete C-Ca (C vitamin in kalcij) in jem kapsule ALFA D 3.

KAKO PRIDOBITI KILOGRAME:

Za pridobivanje kg sem čez poletje leta 2003 pil NUTRIDRINK in ENSURE, ki imata veliko vitaminov, mineralov, beljakovin in kalorij. Junija 2003 sem imel samo 26 kg. Do operacije, konec meseca avgusta sem jih imel 30 kg. Vseh 5 kg ali mogoče več sem pridobil s pomočjo ENSURA. Vem, da nima dobrega okusa, ampak v težkih trenutkih je bil moj prijatelj.

KAKO LAJŠATI BOLEČINE:

1.točka:

Temu jaz pravim »hiška«. Položaj je tak, da dam glavo na posteljo, zadnjico pa dvignem v zrak, kot prikazuje slika.

matej1
Ta točka mi je dostikrat pomagala. Je ena mojih najljubših.

2.točka:

Tej točki jaz pravim »sedenje po turško naprej«. Položaj je tak, da sedemo po turško in nagnemo trup naprej, kot prikazuje slika.

matej2
Ta točka mi ni pomagala vedno, večkrat pa me je rešila bolečin.

3.točka:

Ta točka je zelo smešna. Kadar te boli trebuh ne misliš kaj delaš, ampak se zvijaš in poskušaš najti položaj, ki ti ustreza. Meni je pomagalo, da sem legel na posteljo, mama pa me je nežno trepljala po ritki, kot dojenčka.

matej3
Ta točka je učinkovita, pa še prileže se.

MOJE MISLI:

Nisem žalosten, ker imam to bolezen, ker sem se zelo dosti naučil o medicini in ni mi žal, da sem se odločil za operacijo. Po operaciji se počutim kot da sem se ponovno rodil. Želim si, da bi v življenju imel čim manj težav zaradi CROHNOVE bolezni. Trudil se bom, da bom čim bolj zdravo živel, jedel raznovrstno hrano, bogato z beljakovinami, minerali in vitamini, se gibal na svežem zraku in bil čim bolj dobre volje.

O MENI:

Star sem 14 let. Pred tremi leti sem zbolel za Crohnovo boleznijo. Pred tem sploh nisem bil bolan, le apetita nisem imel, bil sem zelo suh in včasih me je ščipalo po trebuhu. Naenkrat so mi začeli otekati sklepi, CRP se mi je močno povečal in pristal sem v bolnici. Naredili so mi kar nekaj preiskav, preizkusil sem precej zdravil in čez eno leto moral na operacijo. Po operaciji, od tega je že dve leti, se počutim mnogo bolje, zredil sem se za 19 kilogramov in zrasel 16 cm.

Maribor, 2005

Povezane vsebine