Govorimo na glas

Bolezen v javnosti še vedno ni dovolj prepoznana, zato v društvu izvajamo številne akcije ozaveščanja s ciljem predstaviti bolezen v javnosti, težave oseb s kronično vnetno črevesno boleznijo, da bodo bolje razumljeni in se bodo lažje vključevali v socialno okolje.

"Trenutno odsoten - hvala za razumevanje"

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen od leta 2012 izvaja akcijo ozaveščanja javnosti, ki poteka pod sloganom Trenutno odsoten – hvala za razumevanje. Namen komunikacijske akcije je razumevanje in poznavanje simptomov bolezni, saj zgodnje odkrivanje in diagnosticiranje lahko prepreči kasnejše zaplete in razumevanje oseb s KVČB in njihovih specifičnih potreb, saj ta bolezen prizadene kakovost življenja na vseh področjih in zahteva veliko prilagoditev življenjskega sloga.

Posebnost te akcije ozaveščanja so posebne bele silhuete v naravni velikosti človeka. Predstavljajo različne vloge oz. poklice ljudi (zdravnik, medicinska sestra), ki morajo biti ravno tisti hip nujno odsotni zaradi odhoda na stranišče. To pojasnjuje tudi zapis slogana akcije in pojasnilo, ki je nameščen na silhueto.

Z akcijo smo v prvem letu ozaveščali predvsem laično javnost po različnih javnih krajih po Sloveniji. V letih od 2013 do 2019 smo akcijo usmerili k ozaveščanju v posameznih zdravstvenih domovih. Nagovarjali smo tako laično populacijo s postavitvijo silhuet in dodanih materialov, kot tudi strokovno javnost, predvsem družinske zdravnike. Od leta 2018 dalje pa akcijo osveščanja izvajamo tudi v delovnih organizacijah oz. javnih institucijah.