RANDOMIZIRANA ŠTUDIJA – KIRURŠKO ZDRAVLJENJE PERIANALNIH FISTUL PRI BOLNIKIH S CROHNOVO BOLEZNIJO

RANDOMIZIRANA ŠTUDIJA – KIRURŠKO ZDRAVLJENJE PERIANALNIH FISTUL PRI BOLNIKIH S CROHNOVO BOLEZNIJO

V zadnjih desetletjih je zdravljenje bolnikov s Crohnovo boleznijo pomembno napredovalo, predvsem na račun številnih bioloških zdravil, ki so se izkazala za učinkovita in varna. Kljub vsemu napredku in uspešnemu zdravljenju aktivnega vnetja črevesne sluznice pa zdravila niso vedno uspešna pri zdravljenju perianalnih fistul. Zato smo v Univerzitetnem kliničnem centru organizirali multidisciplinarni tim zdravnikov in pripravili protokol randomizirane študije, s katero bi primerjali sicer že dokazano učinkovite kirurške metode zdravljenja perianalnih fistul pri bolnikih s Crohnovo boleznijo, pri katerih je dosežena zacelitev črevesne sluznice, torej je dosežena endoskopska remisija bolezni, problem pa ostajajo aktivne fistule.

Bolnike bomo naključno razdelili v tri skupine. Pri eni skupini bomo fistule oskrbeli s kirurško kiretažo fistulnega kanala in nato zašitjem notranjega ustja fistule. Pri drugi skupini bomo poleg kirurške kiretaže in zašitja notranjega ustja tik pod površino fistulnega kanala aplicirali prečiščeno bolniku lastno maščobno tkivo. Pri tretji skupini bolnikov pa bi poleg oskrbe, ki jo bodo deležni bolniki iz druge skupine, dodali še iz bolniku lastnega maščobnega tkiva pridobljene mezenhimske matične celice. Končni cilj je primerjati, pri kateri od metod je največja uspešnost zazdravljenih fistul po enem letu.

Protokol študije prilagamo. Torej, sprva je potrebno opraviti pregled pri proktologu, ki preceni, če potrebujete vstavitev setona v fistulo, saj mora biti pred načrtovanim posegom fistula brez gnojnih kolekcij. Nato opravimo MR male medenice in kolonoskopijo, da ocenimo stanje pred začetkom zdravljenja. V roku 3 mesecev po pregledu vas povabimo na sam poseg. Bolnikom ne bomo razkrili, v katero skupino so bili izžrebani, ta podatek bomo razkrili šele po enem letu. Na dan posega se odvzem maščevja napravi v lokalni anesteziji, v popoldanskih urah pa se fistule kirurško oskrbi v splošni anesteziji. Nato ostanete na opazovanju po samem posegu do naslednjega dne, in sicer ste hospitalizirani na KO za abdominalno kirurgijo. Če vse poteka brez zapletov, ste naslednji dan odpuščeni domov z navodili. Nato vas povabimo na kontrolni pregled 2 tedna, 6 tednov, 3 mesece, 6 mesecev in 12 mesecev po posegu. Pri tistih, pri katerih je prišlo do zaprtja fistule, 12. mesec to potrdimo še s kontrolno MR male medenice. Pred začetkom mora bolnik podpisati izjavo o poučenosti in soglasju. Iz študije lahko izstopi kadarkoli, brez dodatnih pojasnil.

Za vsa vprašanja smo vam na voljo na:
tina.kurent@gmail.com
urska.kogovsek@kclj.si

Povezane vsebine